Pénzügyek a színfalak mögött

Blogom akkor szól Önnek, ha Ön elégedetlen jelenlegi pénzügyi helyzetével, tudásával és nem szeretne lemaradni a pénz- és tőkepiaci lehetőségekről.

Facebook Twitter

skype: adihun77

Tartalom

Blogajánló

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szakadékban a magyar nyugdíjrendszer!

2010.09.08. 17:10 Nagy Ádám blogja

Kedves Olvasóm!

Jelenlegi pénzügyi stabilitása most már minden bizonnyal megoldódott. Itt az ideje picit a jövőbe röpülnünk, felépíteni a közép-és hosszú távú céljaihoz szükséges tőkét. Ez rendben, de miért is mentünk ilyen messzire az időben egész a nyugdíjig? Ennek oka az, hogy:

Szakadék szélén a magyar nyugdíjrendszer

Erről a fájdalmas témáról hosszasan lehetne beszélni, de itt és most szeretnék a lényegre térni.
Tudja Ön , hogy amit Ön járulékként befizet, az a pénz nem egy magánszámlán kamatozik, hanem egyből kiutalásra kerül a nyugdíjasok részére? Ez a ún. felosztó-kirovó rendszer. Mi ezzel a baj? Nemsokára egyre kevesebb aktív dolgozónak kell egyre több nyugdíjasról gondoskodni! Máris kifejtem:

Egyre kevesebb aktív dolgozó: A fiatalok egyre később állnak munkába, az egyre inkább elhúzódó tanulási időszak miatt.

Egyre több nyugdíjas: Az ún Ratkó-korszak - azaz az 1950-es évek - nemzedéke 2013-tól nyugdíjba vonul, ez nyugdíjrendszerünk élettörténetének legnagyobb csapása lesz, óriási tömeg megy hirtelen nyugdíjba.

A szűk aktív dolgozó réteg nem fogja tudni eltartani azt a hirtelen nyugdíjba vonuló hatalmas tömeget.

Veszélyben a nyugdíj - Mit fog tenni az állam?

A válasz egészen nyilvánvaló, azonban mégis csak kevesen tudnak róla, pedig a történet 1997-re nyúlik vissza. Mi történt akkor? Hoztak egy törvényt még 1997-ben (1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról) a nyugdíjkorhatár folyamatos emeléséről, illetve a nyugdíjak összegének drasztikus csökkentéséről. Tehát tudatosan, előre látóan gondolkodtak, látva, hogy valamit tenniük kell. Csakhogy - és itt jön a csavar - erről senki sem szólt nekünk!

Mit hagyott nekünk az állam?

Ha szeretné életét legalább a megszokott életszínvonalon élni, akkor két út közül választhat:

  • Dolgozzon élete végéig
  • Vagy építse fel privát nyugdíját, hogy képes legyen leendő alacsony nyugdíját kiegészítve jelenlegi életszínvonalán élni.

Ha Ön az utóbbit választja...

...akkor mostantól tisztában kell lennie, hogy egy havi fizetésből két hónapot kell finanszíroznia. Ezt hogy értem? Egyszer a jelenben kell megélnie fizetéséből, másodszor pedig finanszíroznia kell belőle nyugdíjaskori életét.

Hogy hogyan, arról még írok bővebben a következő alkalommal.

És végül egy cikk az [origo]-ról

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://privatpenzem.blog.hu/api/trackback/id/tr132277196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása