Pénzügyek a színfalak mögött

Blogom akkor szól Önnek, ha Ön elégedetlen jelenlegi pénzügyi helyzetével, tudásával és nem szeretne lemaradni a pénz- és tőkepiaci lehetőségekről.

Facebook Twitter

skype: adihun77

Tartalom

Blogajánló

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Biztonságban munka nélkül?

2010.07.21. 20:14 Nagy Ádám blogja

Kedves Olvasóm!

Ha Ön ebben a szélsőséges nyárban is olvassa blogomat, igazán kitartó.

Ez alkalommal arról írok, hogyan is tud felkészülni egy esetleges munka nélkül töltött időszakra. Hoztam is egy a témába vágó cikket a munkanélküliségi biztosításról. Most azonban a cikk eszenciájáról írok, nem irányítom át:

Munkanélküliségi biztosítás

Egyre többen érdeklődnek és kötnek ún. munkanélküliségi biztosítást, amely viszonylag alacsony havi díj megfizetése mellett szabadon felhasználható. Mutatok is egy példát: egy érettségizett, havi 90 000 Ft nettó jövedelemmel rendelkező személy havi 1 884 forintért 60 000 forintot kap munkanélküliség - és 30 000 forintot - táppénz esetén.
Fontos tudnia, hogy az így kapott összegek nem jövedelemnek, hanem kártérítésnek számítanak, így adómentesek!

Önrészesedés

Nem árt tisztában lennie azzal, hogy csak a munkanélkülivé válást követő 3. hónapban jár a térítési összeg és kizárólag rendes munkáltatói felmondás esetén, míg táppénzre a keresőképtelenné válás után 1 hónappal, tehát a 2. hónapban lesz jogosult maximum további 9 hónaig!

Összegezve:

  • ha Ön munkanélkülivé válik, akkor 2 hónapig a segélyből kell megélnie valahogy
  • ha Ön táppénzre megy akkor az első 15 napra munkabére 70%-át kapja a munkáltatótól, illetve 15 napon túl átlagbérének (2 év átlagának) a 60%-át kapja az OEP-től.

Térítés csak ezután jár.

A kártérítés menete

Rendes felmondás esetén be kell jelentkeznie a munkaügyi központba, ahol érvényes határozatot kap munkanélküli ellátásra jogosultságáról. Amennyiben nem tud hamarabb elhelyezkedni, a 61. naptól jár Önnek a kártérítés összege (maximum 9 hónapig)

Várakozási idő

A Biztosító kockázatviselése a biztosítási szerződés hatályba lépésével kezdődő első hat hónapban (várakozási idő) nem terjed ki a Munkanélküliséggel kapcsolatos biztosítási eseményekre.

Mit nyújt az állam?

Az állam által nyújtott munkanélküliségi ellátás maximális összege az első 3 hónapban az Ön átlagbérének 60%-a (de legfeljebb 88 200 Ft), további maximum 6 hónapig legfeljebb 44 100 forintra számíthat.

Nem köthet munkanélküliségi biztosítást, ha Ön

  • kevesebbet dolgozik heti 30 óránál
  • egyéni vállalkozó
  • kevesebb, mint egy év - a jelenlegi munkáltatónál eltöltött - folyamatos munkaviszonyt tud igazolni
  • rokona munkáltatójának
  • határozott munkaviszonyban végzi munkáját
  • felmondási- vagy próbaidő alatt van
  • jelenleg regisztrált munkanélküli munkanélküli
  • GYED, GYES, TGYÁS, illetve GYET támogatásban részesül
  • olyan helyen dolgozik, ahol a munkáltató alkalmazotti létszámcsökkenést jelentett be
  • jelenleg nyugdíjas
  • jelenleg balesetből, illetve betegségből adódó betegállományban van
  • az utóbbi 3 évben balesetből adódó betegállományban több mint 60 napig, vagy betegségből adódó betegállományban több mint 30 napig tartózkodott
  • maradandó egészségkárosodással vagy krónikus betegséggel küzd, amellyel kapcsolatban az elmúlt 12 hónapban egymást követő 30 napnál hosszabb ideig gyógyszeres, gyógyászati vagy orvosi kezelést kapott, ill. orvosi vizsgálat alá helyezték

Mit tud tenni az első 60 napon?

A segélyen kívül a kieső 60 napra biztos fedezetet nyújthat az a bizonyos biztonsági tartalék, amelyet korábbi bejegyzésemben említettem. Ezért jó, ha legalább 3 hónapra elegendő tartalékot képez, amíg van biztos jövedelme, hogy ne kelljen szűkölködnie, illetve mástól függenie.

Mit tehet, ha nem köthet munkanélküliségi biztosítást?

Ez esetben a biztonsági tartaléknak legalább 6 - de jelenleg inkább 12 - hónapra (6-12 havi kiadásokra) kell elegendőnek lennie, hogy biztonságban érezhesse magát.

És végül a cikk >>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://privatpenzem.blog.hu/api/trackback/id/tr832167022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása